Hautajaisten jälkeen
Muistaminen jumalanpalveluksessa
Kuolleen muistamisen - "kiitostamisen" - tavallisin ajankohta on siunausta seuraava sunnuntai. Siunattujen ja haudattujen nimet luetaan silloin seurakunnan jumalanpalveluksessa esirukouksen yhteydessä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilät. Muistamisen yhteydessä soi urkumusiikki. Jos suvun perinteeseen kuuluu nousta kuuntelemaan nimen lukemista, se on mahdollista. Muistokynttilän saa halutessaan noutaa jumalanpalveluksen päätyttyä sakastista itselleen. Kirkossa kiitoksen voi myös seurata seurakuntamme verkkostriimistä Youtubesta. Messut lähetetään suorana ja ovat katsottavissa seurakunnan Youtube-sivuilla kahden viikon ajan.
Hautamuistomerkit ja hautojen hoito
Haudalle on tapana hankkia muistomerkki. Se voi olla hautakivi, risti tai veistos. Seurakunnat eivät edellytä muistomerkin hankintaa eikä sen hankkimisella ole kiire. Ennen hankintaa tulee selvittää, minkä kokoinen ja tyylinen muistomerkki voi olla. Seurakuntamme hautamuistomerkkiohjeet löytyvät täältä.
Muistomerkin valmistaja huolehtii hautamuistomerkkisuunnitelman lähettämisestä seurakuntien hautauspalvelun hyväksyttäväksi.
Omaiset vastaavat haudan hoidosta. He voivat huolehtia siitä itse tai antaa sen seurakunnan tehtäväksi. Nurmeksen seurakunta tarjoaa sopimuksia joko yhden tai viiden vuoden ajaksi. Haudanhoitotarjousta voi pyytää seurakunnan taloustoimistosta tai seurakuntapuutarhurilta. Voit halutessasi katsoa tarkemmat ohjeet haudan hoidon tilaamiseen.
Kuolinpesä ja perunkirjoitus
Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perunkirjoitustilaisuudessa tehdään perukirja. Siihen kootaan tiedot vainajan varoista ja veloista sekä perillisistä. Perukirja pitää tehdä aina – myös silloin, jos vainajalta ei ole jäänyt omaisuutta tai häneltä on jäänyt vain velkaa. Kun velat on merkitty perukirjaan, perilliset eivät ole niistä vastuussa. Perunkirjan tekemiselle voi hakea lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiseen 3 kuukauden kuluessa kuolemasta. Tarkempia ohjeita perunkirjan toimittamiseen löytyy Verohallinnon sivuilta.
Seurakuntaan kuuluvan vainajan osalta, ota yhteyttä aluekeskusrekisteriin. Seuraavasta linkistä pääset Kuopion aluekeskusrekisterin sivuille.
Virkatodistustilaukset ja sukuselvitykset puh. 010 5733 100 – soitosta ei peritä erillistä palvelumaksua.
Kirkkoon kuulumattoman vainajan osalta, ota yhteyttä digi- ja väestötietovirastoon.
Mistä apua suruun?
Suru vaatii tilaa ja aikaa. Läheisen menetys koettelee niin henkisiä kuin fyysisiäkin voimavaroja. Sureva ihminen tarvitsee kuuntelijaa. Ole surussasi itsellesi armollinen, kunnioita tunteitasi, ja tarvittaessa hae keskusteluapua.
Omaiset ja ystävät ovat tärkeitä kuuntelijoita. Seurakunnan työntekijät voivat olla apuna kuuntelemassa ja keskustelemassa.
Seurakunnassamme järjestetään myös sururyhmiä. Lisätietoja antavat diakonit Sanna Tolvanen (p. 050 386 4922 sanna.tolvanen@evl.fi) tai Sari Kuittinen (p. 050 370 1226 sari.kuittinen@evl.fi).