Häät

Se tuntee onnen syvän ja riemun sydämen, ken puolison saa hyvän, niin rakkaan läheisen.
Soi kiitos Jumalalle lahjasta elämän! Ja kiitos rakkaimmalle, on suuri aarre hän. (Virsi 822)

Rakkautta kannattaa juhlia. Kirkollisessa vihkimisessä liitolle pyydetään siunausta Jumalalta - liittoa kannattelevat ikuiset käsivarret. 

Mennään naimisiin

Häissä voi olla mukana vain pari läheistä tai paljon ystäviä ja sukulaisia. Ikimuistoiset häät voi järjestää halutessaan pienimuotoisesti ja ilman suuria järjestelyjä. 

Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttorista sovitaan suoraan pappien kanssa tai jos pappitoivetta ei ole, niin taloustoimistosta p. 013-474 2400. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen.

 

Tiesitkö, että...

... Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.

... Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.

... Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.

.... Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.

... Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.

... Esteidentutkintatodistus on voimassa neljä kuukautta.

... Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.

.... Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.

... Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.

Vihkipaikka ja vihkipappi

Vihkimisen luontevin paikka on kirkko. Nurmeksen ja Valtimon kirkot ovat hienoja vihkikirkkoja. Vihkiminen voidaan toimittaa myös kotona tai muussa sopivassa paikassa, josta sovitaan vihkivän papin kanssa. Vihkivän papin kanssa on syytä neuvotella tilajärjestelyistä, jos vihkiminen toimitetaan muualla kuin kirkossa. Vihkimisestä kannattaa sopia hyvissä ajoin seurakunnan kanssa. Jos valitsee vihkikirkokseen muun kuin oman seurakunnan kirkon, voi joutua maksamaan kirkosta vuokran. Itse vihkitoimitus on aina ilmainen.

Vihkimisessä on oltava vähintään kaksi todistajaa. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen voidaan siis järjestää hyvinkin yksinkertaisesti.

Vihkikeskustelu

Papin ja hääparin etukäteistapaamisella on monta tarkoitusta. Vihittävät haluavat useimmiten tutustua vihkipaikkaan ja harjoitella etukäteen alttarille tuloa, polvistumisia ja muuta toimituksen kulkua. Vihkijälle puolestaan on tärkeää tutustua hääpariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Hääpari voi kertoa omista toivomuksistaan. Vihkikeskustelussa käydään läpi myös vihkimisen sisältö ja avioliiton merkitys. Kanttoriin on hyvä ottaa yhteyttä, jotta voidaan keskustella vihkimusiikista, häämarsseista ja mahdollisista musiikkiesityksistä. Musiikkia valittaessa on otettava huomioon, minkälaiset kappaleet ovat tyyliltään ja sanoituksiltaan kirkkoon ja vihkikaavan sisältöön sopivia. Jos toivemusiikki ei sovi kirkkoon, sen voi hyvin esittää myöhemmin hääjuhlassa.

Vihkitoimituksen kulku

Vihkipari tulee alttarille niin, että morsian on sulhasen vasemmalla puolella. Morsiamen sukulaiset istuvat morsiamen puolella eli takaa katsottaessa kirkon vasemmalla puolella ja sulhasen suku oikealla puolella. Jos isä saattaa morsiamen sovitaan isän ja morsiamen tulojärjestys sekä heidän ja sulhasen kohtaamispaikka erikseen. Samoin sovitaan kaason ja bestmanin tehtävät.

Vihkipuheessa pappi kertoo avioliiton merkityksestä ja pyrkii antamaan eväitä liittoa varten. Avioliitto on Jumalan tarkoittama miehen ja naisen yhdessä olemisen muoto. Vihkimisessä aviopuolisot sitoutuvat julkisesti toisiinsa ja pyytävät avioliitolleen Jumalan siunausta. Avioliitto antaa suhteelle pysyvyyttä ja varmuutta, mutta vaatii kuitenkin jokapäiväistä hoitamista. Jumalan anteeksiannon varassa on helpompi pyytää ja antaa anteeksi.

Vihkitoimituksen oleellinen osa on vihkikysymyksiin saadut "TAHDON" -vastaukset. Näillä vastauksilla kumpikin puoliso osoittaa julkisesti tahtovansa solmia avioliiton. Tämä julkinen sitoutuminen keskinäiseen rakkauteen ja uskollisuuteen on aina ollut avioliiton keskeinen tekijä. Toinen vihkitoimituksen tärkeä asia on sormuksen anto. Päättymättömänä renkaana sormus kuvaa ikuisuutta ja avioliiton elinikäisyyttä. Sormuksen luovuttamista seuraa aviopuolisoiksi julistaminen, joka virallistaa avioliiton. Hääpari saa lopuksi lahjaksi vihkiraamatun. Tuore aviopari poistuu loppusoiton aikana alttarilta ja kirkosta siten, että aviovaimo on aviomiehen oikealla puolella.

Kuvassa morsian ja sulhanen, joiden kädet muodostavat sydämen.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Mikäli avioliittonne on solmittu aiemmin Digi- ja väestötietovirastossa, se voidaan siunata kirkossa tai muussa toivomassanne paikassa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa hyvin paljon kirkollista vihkimistä. Mutta nyt siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle.

Avioliiton siunaaminen