Hiljenny hetkeksi

HARTAUSKIRJOITUS YLÄ-KARJALAAN 07.04.2022

Palmusunnuntai

Kunnian kuninkaan alennustie

Palmusunnuntaina seurakunta lähtee seuraamaan Vapahtajan elämän viimeisiä vaiheita.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Tämän muistelemiseen meillä on liittynyt tapa käyttää pajunoksia ja niistä tehtyjä koristeita.

Evankeliumi

Joh. 12:12 - 24

Seuraavana päivänä levisi tieto, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin. Ihmiset, joita oli saapunut juhlille suurin joukoin, ottivat palmunoksia ja menivät häntä vastaan huutaen:

- Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas! Jeesukselle tuotiin aasi, ja hän nousi sen selkään, niin kuin on kirjoitettu:

- Älä pelkää, tytär Siion, sinun kuninkaasi tulee! Hän ratsastaa nuorella aasilla.

Opetuslapset eivät vielä tuolloin ymmärtäneet tätä, mutta kun Jeesus oli kirkastettu, he muistivat, että hänestä oli näin kirjoitettu ja että hänelle myös oli tapahtunut niin. Ne, jotka olivat olleet Jeesuksen mukana, kertoivat, miten hän kutsui Lasaruksen haudasta ja herätti hänet kuolleista. Tämän vuoksi, kuultuaan millaisen tunnusteon Jeesus oli tehnyt, ihmiset lähtivät joukolla häntä vastaan. Fariseukset puhuivat keskenään: ”Näettekö? Mikään ei auta. Koko maailma juoksee hänen perässään.”

Niiden joukossa, jotka olivat tulleet juhlille rukoilemaan Jumalaa, oli myös muutamia kreikkalaisia. Nämä tulivat Filippuksen luo, sen, joka oli Galilean Betsaidasta - ja sanoivat: ”Me haluaisimme tavata Jeesuksen.” Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille. Jeesus sanoi heille: ”Hetki on tullut: Ihmisen Poika kirkastetaan. Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon.”

Tämän raamatunkohdan luettuaan jää miettimään ketkä ovat sokeita ja kuuroja, Jeesus vastaa kyllä heille, eivätkä silti näe ja kuule. Jotain pyhää, salattua tämä Jeesuksen matka Jerusalemiin ja ristin juurelta pääsiäisaamun riemuun meille sisältää.

Hiljennymme rukoukseen

Pyhä Jumala,

siunaa alkava hiljainen viikko.

Pysäytä meidät ajattelemaan

Poikasi kärsimystä ja kuolemaa.

Sinä olet matkalla kohti pilkkaa ja häpeää.

Olet matkalla kohti pimeyden

ja rakkauden ristiä,

jolla annoit elämäsi toisten puolesta.

Herra, vahvista meitä kantamaan

omaa kärsimystämme,

auta huomaamaan toisten tuska,

kun kohtaamme sen.

Anna meille herkät korvat,

jotta osaisimme kuunnella

kivun ja tuskan kieltä.

Opeta meitä luottamaan siihen,

että kärsimyksessäkin sinä olet lähellä.

Anna meille ylösnousemuksen valoisa toivo,

kun joudumme vaikeuksiin ja vastoinkäymisiin.

Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,

meidän Herramme tähden. Aamen.

Kirjoittaja on Anja Tuovinen, diakonissa, Nurmeksen evl.srk