Tekstikoko: A A A

Hiljenny hetkeksi

Syksyn satoa

 

Syksyn sato on parhaillaan poimittavissa, kerättävissä, kuokittavissa, noukittavissa…millä sanalla minkäkin sadon korjaamista kuvataan. Monet ovat täyttäneet pakastimensa ja kellarinsa marjoilla, mehuilla ja hilloilla. Omenapuut antavat runsasta satoa. Kasvimaalta korjataan vielä porkkanat ja perunat talven säilöihin. Ja metsistä kannetaan korikaupalla sieniä syötäväksi ja säilöttäväksi. Luonto tarjoaa meille ihania antimia. Osan noista antimista luonto tarjoaa ihan ilman omaa työpanostamme, kun vain jaksamme käydä satoa korjaamassa. Kasvimaan ja peltojen anti taas on vaatinut tekijältään työtä ja toimenpiteitä keväästä alkaen. Ilman vaivannäköä sato jää olemattomaksi. Luojaa, elämän antajaa, saamme kuitenkin kiittää kaikesta sadosta, suotuisista olosuhteista ja ehkä omasta jaksamisestakin.

Tulevan sunnuntain teksteissä ja aiheessa Jeesusta kutsutaan elämän antajaksi. Evankeliumitekstissä Jeesus herättää ystävänsä Lasaruksen kuolleista. Marttaa, Lasaruksen siskoa, Jeesus muistuttaa sanomalla: ”Enkö sanonut sinulle, että jos uskot, saat nähdä Jumalan kirkkauden?” (Joh.11: 40)

Kuinka me tavalliset ihmiset voimme nähdä Jumalan kirkkautta? Se lienee niin häikäisevää, ettei sitä tavallisin silmin pysty kohtaamaan. Ehkä me kykenemme osaltamme pienesti kohtaamaan ja ymmärtämään sitä armoa ja rakkautta, jota Jumala meitä kohtaan tuntee ja osoittaa. Tämän pienen ymmärryksen kautta voimme vastaanottaa myös aavistuksen Jeesuksen merkityksestä. Kirkkovuodessa tämän pyhän sisältöä avataan näin: Jeesus on voittanut ihmistä ja koko luomakuntaa uhkaavan kuoleman vallan. Siksi häneen uskovilla on toivo, joka kantaa yli kuoleman rajan.

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua.

Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen.

Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

 

Susanna Tolvanen

Nurmeksen seurakunnan nuorisotyönohjaaja