Hiljenny hetkeksi

Todistajien ketjussa

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla kirkkovuoden teksteissä kerrotaan useita eri kertomuksia siitä, kuinka Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen monille ihmisille. He kaikki saivat silminnäkijöinä todistaa ylösnousseesta Jeesuksesta. Emmauksen tien kulkijat, Magdalan Maria ja toinen Maria, opetuslapset useammankin kerran, epäilevä Tuomas heidän joukossaan, olivat ikään kuin eturivin paikoilla. Etujoukoisssa he myös lähtivät viemään sanomaa eteenpäin. Ja aika hyvin sanoma on eteenpäin kiirinytkin, kun mekin saamme sen vielä tanäkin päivänä täällä kuulla.

Rippikoulun starttipäivän aloitushartaudessa palataan hetkeksi tuon sanoman alkuhetkille. Muistellaan kertomusta naisista, jotka lähtivät juoksujalkaa viemään uutista tyhjästä haudasta Jeesuksen ystäville. Kasteen kautta olemme saaneet liittyä tuohon joukkoon itsekin, kuulijoihin ja kertojiin. Nuoret saavat tuossa hartaustyöskentelyssä sytyttää tuikkukynttilän sen ihmisen merkiksi, jonka he muistavat kertoneen heille itselleen tuosta sanomasta. Onko se ollut äiti tai isä, mummi tai ukki, kummi, kerhotäti, opettaja vai joku muu, sitä ei tarvitse ääneen kertoa. Onkohan kenties sinulle sytytetty kynttilä noissa hetkissä? Rippikoulun käynnin ja konfirmoinnin myötä voivat nuoretkin liittyä tuohon kertojien joukkoon, vaikka tulevissa kummin tehtävissä.

Todistajien ketjussa voi toimia monin tavoin. Ei onneksi ole vain yhtä oikeaa tapaa. Mikä tuntuu sinulle luontevalta tavalta? Puhuen vai tehden, yhdessä työskennellen vai hiljaa siunaten, rukouksessa muistaen?

Muistan nuoruusvuosiltani pari pientä runon tai aforismin pätkää, valitettavasti en muista enää niiden alkuperäisiä lähteitä, mutta ne kertovat minulle jotain tästä todistamisen ketjusta. Siitä, miten eri tavoin elämällään voi viestiä viedä eteenpäin. ”Miniäni on uskovainen, kertoi vanha mies. Aina kun ne tulevat tänne, se kiertää kätensä minun ympärilleni. Siitä minä tiedän, että se on uskovainen.” Ja toinen kuului näin: ”Minä sanoin mantelipuulle: Veli, puhu minulle Jumalasta. Ja mantelipuu puhkesi kukkaan.” Voi jospa jokaisen elämässä voisi näkyä tuollainen lämpö ja varmuus Jumalan voimaan luottamisesta. Ja rohkeus antaa sen näkyä.

Ylösnousemisensa jälkeen Jeesus tervehti tapaamiaan ihmisiä sanoen: ”Rauha teille”. Rauhaa ja rohkeutta tarvitaan ja kaivataan tänäkin päivänä.

Jumala, avaa silmämme näkemään ja sydämemme tuntemaan, kuinka Sinä edelleen toimit ja vaikutat meissä ja maailmassa. Auta meitä toimimaan käsinäsi ja jalkoinasi, omilla paikoillamme, todistajien ketjussa. Aamen.

Susanna Tolvanen

Nuorisotyönohjaaja, Nurmeksen seurakunta

Magdalan Maria – uskollinen loppuun saakka

Pääsiäisen kertomuksessa jää usein varjoon hiljainen sankari, Magdalan Maria. Hän on oikeastaan ainoa, joka kulkee Jeesuksen askelissa loppuun saakka, aina pahimpiin paikkoihin asti. Magdalan Maria seisoo Vapahtajan vierellä ristillä, seuraa hänen hautaamistaan ja saapuu pääsiäisaamuna ensimmäisenä haudalle. Tässä vaiheessa kaikki muut näyttävät jo luikkineet karkuun.

Maria opettaa sisukasta uskollisuutta. Semper fidelis. Uskollinen loppuun saakka. Mitä muuta?

Uudessa testamentissa Maria määritellään asuinpaikan eli Magdalan kylän mukaan, ei aviomiehen mukaan. Hän oli siis leski tai eronnut. Hänet mainitaan naispuolisten oppilaiden luettelossa ensimmäisenä (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta), samaan tapaan kuin Pietari mainitaan ensimmäisenä miesoppilaiden luettelossa.

Hän on ainoa yhdistävä tekijä, kun verrataan evankeliumien erilaisia kertomuksia tyhjästä haudasta pääsiäisaamuna. Magdalan Maria on siis poikkeuksellisen tärkeä hahmo Uudessa testamentissa. Jeesus karkotti hänestä seitsemän demonia. Tämän vapautumisen, parantumisen ja terveeksi tulemisen seurauksena Maria ryhtyi seuraamaan Jeesusta ja tukemaan hänen toimintaa taloudellisesti. Hän seurasi Jeesusta eräiden muiden mies- ja naisoppilaiden tavoin 150 kilometrin matkan Galileasta Jerusalemiin.

Marian elämä muuttui Kristuksen kohtaamisesta. Hän kohtasi Jeesuksen sairaana, ja hänet parannettiin. Hän kuunteli Jeesuksen opetuksia, ja hän sai elämälleen suunnan. Hän saapui surullisena haudalle – ja sai uuden ilon ja toivon.

Tyhjä hauta sai Marian aluksi hämmennyksiin. Se ei vielä synnyttänyt uskoa ylösnousemukseen. Sen synnytti vasta ylösnousseen Kristuksen kohtaaminen.

Ylösnousseella Kristuksella ei ole todisteita, vaan todistajia. Miljoonia. Miljardeja. Ensimmäinen heistä on Magdalan Maria. Kristus tahtoo kohdata myös sinut. Antaa elämällesi uuden suunnan. Tuoda siihen ilon ja toivon. Mitä tahansa on tapahtunut. Anna Magdalan Marian esimerkin lohduttaa, rohkaista ja ilahduttaa sinua. Seuraa Vapahtajaa ristille ja haudalle – aina pääsiäisaamun riemuun saakka!

Jari Jolkkonen

Kuopion hiippakunnan piispa