Hiljenny hetkeksi

Sinun kirkkosi

Millainen olisi sinun kirkkosi, jos saisit itse päättää? Millaisia asioita se pitäisi tärkeänä? Millaisia arvoja se edustaisi? Mitä siellä tapahtuisi? Mihin se käyttäisi varojaan?

Jokaisella meistä lienee mielessään jonkinlainen kuva unelmien kirkosta, unelmien seurakunnasta. Yhteisöstä, johon haluaisimme kuulua. Voisimme listata ne asiat, jotka mielestämme seurakunnan tulisi hoitaa. Ja tavat, kuinka ne pitäisi hoitaa.

Kirkko, tai seurakunta, on yhteisö, joka koostuu jäsenistään. Jäsenet yhdessä muodostavat sen yhteisön, jonka toiminta ja vaikutukset näkyvät muille. Voidaan sanoa, että seurakunta on jäsentensä näköinen.

Tänä päivänä kirkon jäsenyys ei enää ole itsestään selvää. On paljon syitä, joiden vuoksi kirkosta erotaan. Tai ei koskaan liitytäkään. Mutta vain kuulumalla yhteisöön, voi kokea osallisuutta. Voi päästä osalliseksi siitä yhteydestä, joka toteutuu yhteisön sisällä. Mitä aktiivisemmin osallistuu, sen suuremmaksi myös osallisuus ja yhteys voi muodostua.

Suomen ev.lut. kirkko on listannut ikään kuin mainoslauseita käynnissä olevia seurakuntavaaleja varten. Niissä todetaan seuraavia asioita: Minun kirkkoni on lähellä, minun kirkkoni toivoo, minun kirkkoni uskoo, minun kirkkoni rakastaa ja minun kirkkoni uudistuu. Nämä ”teesit” edellyttävät jäseniltä aktiivisuutta. Ne edellyttävät, että jäsenet haluavat kirkon säilyvän lähellä. Että jäsenet haluavat kirkon tulevaisuudessakin toivovan, uskovan, rakastavan ja uudistuvan. Ilman jäseniä se ei ole mahdollista. Ilman osallistuvia jäseniä se on vaikeaa. Ilman sinua se on turhaa.

”Kirkko olkoon niin kuin puu,
se kodin luona saakoon kasvaa.
Olkoon rukous ja riemu
aina lehviensä alla.