Hiljenny hetkeksi

Syntinen löydetty!

Evankelista Luukas siis kertoi: ”Publikaanit ja muut syntiset tulivat Jeesuksen luo kuullakseen häntä. Fariseukset ja lainopettajat sanoivat paheksuen: ’Tuo mies hyväksyy syntiset seuraansa ja syö heidän kanssaan.’ Silloin Jeesus esitti heille vertauksen: … ’jos naisella on kymmenen hopearahaa ja hän kadottaa niistä yhden, niin totta kai hän sytyttää lampun, lakaisee huoneen ja etsii tarkoin, kunnes löytää sen. Ja rahan löydettyään hän kutsuu ystävättärensä ja naapurin naiset ja sanoo: ’Iloitkaa kanssani! Minä löysin rahan, jonka olin kadottanut.’ Yhtä lailla, sen sanon teille, iloitsevat Jumalan enkelit yhdestäkin syntisestä, joka tekee parannuksen (Luuk. 15: 1-3, 8-10).’”

Jumala oli kadottanut yhteyden ihmissukuun syntiinlankeemuksessa. Ihminen käytti valinnanvapauttaan väärin, kun söi kielletystä puusta. Mutta Jumalalla oli pelastussuunnitelma. Tämä huipentui siihen, että hän lähetti ainoan Poikansa Jeesuksen Kristuksen meille valoksi. Ihmiset ovat kykenemättömiä pelastamaan itseään. Me olimme kuolleina pimeydessä, kunnes valo saapui. Matteus siteeraa profeetta Jesajaa siinä kohdassa, kun kertoo Jeesuksen toimivan Galileassa: ”kansa, joka asui pimeydessä, näki suuren valon. Niille, jotka asuivat kuoleman varjon maassa, loisti kirkkaus.” (Matt. 4: 16, Jes. 9: 1.) Kaikki siis olivat sairaita ja sokeita. Mutta ketkä sen havaitsevat? Ketkä eivät loukkaannu Jeesukseen? Heille hän antaa uuden elämän. ”Jumala on tehnyt eläviksi teidät, jotka olitte kuolleita rikkomustenne ja syntienne tähden (Ef. 2: 1).” Jumala rakastaa ihmiskuntaa, jokaista julkisyntistä ja 'siivosyntistä'. Hän puhuu heille Jeesuksessa, hän ei ole vaiti. Jumala näkee sinut ja minut syntisenä, mutta rakkaana. Jeesus on kuollut meidän molempien syntien tähden. Synnit voi saada anteeksi.

”Minut löydettiin,

kun olin köytetty yöhön kii.

Minut löydettiin,

kun olin harhaillut itseni eksyksiin.

Mua etsittiin,

kun itse yritin löytää takaisin.

Mua kannettiin

samoin käsin kuin ristikin.”

(Minut löydettiin, san. Jari Levy Exit-yhtyeestä)

Antti Martikainen, Nurmeksen ev.-lut. seurakunnan pastori