Hiljenny hetkeksi

Tuomio

Aatteleppa ite. Jospa meidän elämämme ja meidän maapallomme olemassaolon aika olisikin rajallinen? Jospa emme koekaan jatkuvaa jälleensyntymistä eri olomuotoihin, tavoitellen täydellisyyttä, kuten jotkut uskovat? Aikakautemme olisi sellainen, että sillä olisi ollut alku ja kerran sillä olisi loppu. Silloin tämä elämä on todella tärkeä, se miten täällä taivaltaa. Varsinkin, jos Jumala on olemassa ja jos hän ei ole välinpitämätön luomaansa ihmistä kohtaan. Se oikeudenmukaisuus, mikä täällä jää toteutumatta, tulee korjatuksi iankaikkisuudessa.

Johannes näkee näyn tulevasta tuomiosta, se on kirjattu Ilmestyskirjaan: ”Minä näin suuren valkean valtaistuimen ja sen, joka sillä istuu. Hänen kasvojensa edestä pakenivat maa ja taivas, eikä niistä jäänyt jälkeäkään (Ilm. 20: 11).” Valtaistuimella istuu kolmiyhteinen Jumala; Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Ja Jumala toimittaa tuomionsa Jeesuksen Kristuksen kautta. Jeesus on elänyt ihmisen elämän syntymästä kuolemaan. Lisäksi hän on noussut kuolleista iankaikkiseen elämään ja kuninkuuteen. Hänen kuolemansa on meidän pelastuksemme lunastushinta. Tuomiolla ei ole syntisparalla pakopaikkaa. Lain pidempi koura tavoittaa hänet, vaikka meren syvyydestä. Tämä maa on kirottu ihmisen syntiinlankeemuksen tähden, eikä Jumalan luomistahto näy täydellisenä siinä. Siksi Jumala tulella puhdistaa maan ja taivaan (2. Piet. 3: 7). Silti maa ja taivas ovat luodut Jumalan tahdosta. Jumala ei vihaa luomakuntaansa. Hän uudistaa sen (Ilm. 21: 1).

Johannes näkee: ”Näin myös kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä. Kirjat avattiin, avattiin myös elämän kirja, ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli merkitty, kukin tekojensa mukaan… Jokainen, jonka nimeä ei löytynyt elämän kirjasta, heitettiin tuohon tuliseen järveen (20: 12, 15).” Tuomiolla kaikki kohtaavat totuuden. Jumalan tuomiota ei voi paeta rahan avulla tai arvoaseman avulla. Suuret herrat ja pienet herrat marssivat kaikki tuomiolle.

Käy ilmi, että teoillamme on merkitys Jumalan edessä. On tärkeää tehdä hyviä tekoja! Mutta miten kukaan voi pelastua, jos ja kun hyvät tekomme eivät riitä Jumalan edessä? Entä jos pahat tekomme ovat ilmeiset Jumalan edessä? Jumalan sana paljastaa pahuutemme. Jumalan sana peräti väittää, ettei ole yhtäkään vanhurskasta, oikeamielistä ihmistä (Room. 3: 10). Toisin sanoen, on ratkaisevampaa, että nimemme löytyy elämän kirjasta. Miten voi saada nimensä elämän kirjaan? Siten, että uskoo Herraan Jeesukseen. Jeesukselta kerran kysyttiin: ”Mitä meidän tulee tehdä, että tekomme olisivat Jumalan tekoja?” Jeesus vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.” (Joh. 6: 28, 29.) Lisäksi Johannes kirjeessään sanoo: ”Tämä on hänen käskynsä: meidän tulee uskoa hänen Poikaansa Jeesukseen Kristukseen ja rakastaa toinen toistamme, niin kuin hän on meitä käskenyt. Joka pitää hänen käskynsä, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. Ja sen, että hän pysyy meissä, me tiedämme Hengestä, jonka hän on meille antanut (1. Joh. 3: 23, 24).”

Tuomiolla ei ole syntisparalla pakopaikkaa – on siis paettava nyt Jumalan syliin. Hän on armollinen sinua kohtaan, sillä Jeesus on antanut henkensä sinunkin tähtesi.

Antti Martikainen

Nurmeksen ev.-lut. seurakunta