Hiljenny hetkeksi

”Rakastakaamme toisiamme”

Viime pyhänä (15.9.) oli aiheena lähimmäinen, siksipä tutkimme hieman Jumalan sanan valossa tätä aihetta. Luemme 1. Johanneksen kirjettä: ”Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan.” (1. Joh. 4: 7.)

Johanneksen kirje on kirje seurakunnille, Jeesukseen uskoville. Johannes oli Jeesuksen opetuksen kuulija ja todistaja (1. Joh. 1: 3). Jeesuksen opetuksen läpitunkemana hän opetti. Hänen opetuksensa oli Jeesuksen opetuksen mukaista. Jäähyväispuheessaan Jeesus oli opettanut rakkaudesta: ”Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä.” (Joh. 15: 12.)

Jumala lähetti Jeesuksen, ainoan Poikansa, tähän maailmaan antamaan meille elämän. Hän tuli meille meidän syntiemme sovitukseksi. Ihmisen syntiinlankeemus toi Jumalan tuomion ja vihan, mutta Jumala Pojan vapaaehtoinen meneminen ristille, se toi sovituksen. Hän nousi kuolleista. Nyt hän on ylipappina Isän edessä ja rukoilee uskovien edestä.

Kun yhä uudelleen teemme väärin, vaikka olemme uskovia, mutta emme jää maahan makaamaan, elämään synnissä, vaan käännymme uskossa Jumalan Pojan puoleen, niin yhä uudelleen Jumala antaa anteeksi syntimme, uudistaa uskoamme ja rakkauttamme.

Joka ottaa siis Jumalan lahjan vastaan, ottaa Jumalan Pojan vastaan, niin hän uudestisyntyy (Joh. 1: 13) ja voi Jumalan rakkauden voimalla ja vaikuttamana rakastaa lähimmäistä. Joka Jumalan tahdon mukaisesti luottaa Jeesukseen ja rakastaa, hän todella tuntee Jumalan.

Rakastaminen ei kristitylle ole siis ihmiskeskeinen suoritus, vaan Jumalan vaikuttama ja motivoima työ. Eikä hän ole siinä yksin. Jeesus lupaa omilleen: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti (Matt. 28: 20).”

Sana viitoittaa rakkauden tietä: ”Hyvin käy sen, joka on armelias ja lainaa omastaan muille, sen joka aina toimii oikeuden mukaan.” (Ps. 112: 5.) ”Sinulle ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä, mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.” (Miika 6: 6.)

Antti Martikainen, Nurmeksen ev.-lut. seurakunnan pastori