Tekstikoko: A A A

Hiljenny hetkeksi

Miksi rukoilisin?

"Hän antoi minun suuhuni uuden virren, kiitosvirren Jumalallemme. Sen näkevät monet ja pelkäävät ja turvaavat Herraan. Autuas se mies, joka panee turvansa Herraan eikä käänny ylpeiden puoleen eikä niitten, jotka valheeseen eksyvät! Herra, minun Jumalani, suuret ovat sinun ihmetekosi ja sinun aivoituksesi meitä kohtaan. Ei ole ketään sinun vertaistasi. Niitä minä tahdon julistaa, niistä puhua, niitten paljous on suurempi, kuin luetella taidan." –Psalmi 40: 4-6. Tämä psalmin rukoilija oli pelastunut Jumalan avulla "turmion kuopasta". Siksi hän kiitti Jumalaa ja halusi todistaa Herrasta myös muille. Nämä tällaiset todistukset ovat myös tänä päivänä tärkeitä. Mehän rukoilemme ja kiitämme nimenomaan elävää Jumalaa, emme kuollutta. Nyt sitten, jos ihminen on kokenut pelastumisen Jumalan avulla ja hän siitä kertoo toisille, antaen kunnian Jumalalle, on se voimakas todistus muille ihmisille. Ehkä kuulijoissa on joku sellainen, joka epäilee Jumalaa tai ajattelee ettei Jumala ole "hereillä", välitä ihmisistä – tai ehkä hän välittää vain hurskaimmista. Tällaisessa kuulijassa voi silloin herätä usko Jumalaan. Näin hänkin tahtoo edes kokeilla rukousta omassa elämässään. Näin hyvä sanoma ihmisiä rakastavasta Jumalasta leviää ja otetaan vastaan. Jumala tahtoo kuulla kiitosta monesta suusta (2. Kor. 1: 10, 11).

Jumala rohkaisee sanassaan meitä rukoilemaan. Ensinnäkin kymmenessä käskyssä toinen käsky kuuluu: "Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä…" Tätä Vähä-Katekismus selittää: "Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että… huudamme hänen nimeään avuksi kaikessa hädässämme, rukoilemme, ylistämme ja kiitämme sitä." Toisin sanoen meillä on tässä käsky rukoilla, sitä on Herran nimen oikea käyttö.

Toiseksi Jumala lupaa sanassaan auttaa häntä, joka huutaa Jumalaa avuksi. Kuten Psalmissa 50: 15: "Ja avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua." Ja Herramme Jeesus Kristus on luvannut: "anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan." (Luuk. 11: 9.) Jaakob kehotti kirjeessään: "Jos joku teistä kärsii vaivaa, niin rukoilkoon; jos joku on hyvillä mielin, veisatkoon kiitosta." (Jaak. 5: 13).

Siis hyvä ystävä, kokeile rukousta. Soita Jumalalle – nyt heti.

 

Antti Martikainen, Nurmeksen ev.-lut. seurakunnan pastori.